Entomoloji, isim olarak yabancı bir terim olsa da Türkçe anlamı, böcek bilimini inceleyen bilim dalıdır.  Çocukluktan başlayan doğa sevgisinin böceklere olan ilgisini de beraberinde getirdiği Nihan’ın öyküsüne bakacağız. . Çocukken çayırların arasında böcek kovalarken bulduğu çekirgeleri, tırtılları evcil hayvanı gibi elinde gezdirirmiş. Dışarıdan eve getirdiği çekirgeleri de beslermiş. Minik olmaları, renkleri, desenlerinin güzelliği kısaca sanatsal olarak estetik yönleri beni her zaman cezbetmiştir diye ekliyor. Ailesinin de bu ilgisine  desteği sayesinde böceklere olan  sevgisi içinde hep devam etmiş.

İstanbul Üniversitesi’nde Peyzaj Mimarlığı okurken derslerinden birinin böcek bilimiymiş (entomoloji ve fitopatoloji- zararlılar ve hastalıklar, böceklerin ve mantar hastalıklarının anlatıldığı ders). Mezun olduktan sonra yüksek lisansını hocasının da desteğiyle çok sevdiği, hobisi olan böcek biliminin ormanda yaşayan ve orman ağaçlarıyla ilişkide olan böcekleri konu alan bilim dalı (Orman Entomolojisi ve Koruma) üzerine yapmış. Tez konusu da bir süre yaşadığı Büyükada’nın kelebekleri ve güveleri.

Odasında, tez konusu olan kelebeklerin bulunduğu koleksiyonu da görmek mümkün. Fakat şunu özellikle belirtmek isterim ki Nihan, böcekleri sadece bilimsel çalışmalar için toplamakta. Böcekler üzerinde araştırmalarını genelde makale ve kitap okuyarak, zaman zaman da çevresinde bu bilimle uğraşan arkadaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunarak yapıyor. Saha araştırmasını İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Eğitim ve Araştırma Ormanında yapmakta. Ayrıca üniversitenin Orman Fakültesine bağlı Peyzaj Mimarlığı Bölümü Peyzaj Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalında da akademik hayatına devam etmektedir.

Sahada yaptığı böcek araştırma yolculuğuna eşlik ederken ben de bu miniklerin büyülü dünyasına tanık olmaktan çok mutlu oldum. Bakıldığında kimsenin olmadığı zannedilen koskoca araştırma ormanının derinliklerine biraz indiğinizde ve burayı gözlemlemeye başladığınızda aslında orada koşuşturmaların, üretkenliğin, başka boyutta bir yaşamın olduğuna, doğanın mucizelerine şahit oluyorsunuz. Yaban nanelerine konan bal arıları, yaprak üzerinde duran uğur böceği pupaları, bitkilerin dallarında duran tırtıllar, çiçeklere konmuş kelebekler, insanı bir masalın içindeymiş gibi hissettiren sihirli görüntüleriyle etrafta uçuşan mavi kuyruklu kız böcekleri, her adımınızda zıplayarak yol boyunca size eşlik eden çekirgeler ve daha niceleri…

İpek Yıldız

Haziran 2021